Het verschil tussen Vinyasa en Yin Yoga

09 feb ,2024

Ben je op zoek naar een geschikte yogastijl, maar vraag je je af wat het verschil tussen Vinyasa en Yin Yoga is? En hoe kies je nu een yogastijl dat past bij jouw noden? In dit artikel kom je meer te weten over het verschil en de voordelen van beide yogastijlen.

Wat is het verschil tussen Vinyasa en Yin Yoga?

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van Vinyasa of Yin Yoga. Maar wat is nu juist het verschil tussen beide yogasoorten?

Ik noem ze “de twee extremen” of “Yin en Yang”. Hier is waarom:
Vinyasa Yoga is een actieve en dynamische yogastijl waarbij de houdingen elkaar sneller opvolgen en gecombineerd worden met de uitvoering van de ademhaling.
Yin Yoga is een trage yogastijl waarbij houdingen gedurende een lange tijd worden aangehouden. Het verplaatsen van de ene naar de andere houding verloopt dan ook een pak rustiger dan bij Vinyasa Yoga.

Welke soort Yoga past bij jou?

De juiste yogastijl kiezen hangt af van wat je juist zoekt in een yogabeoefening. Wil je graag meer uithouding, kracht, stabiliteit en/ of lenigheid ontwikkelen? Of misschien zoek je een sportieve yogastijl dat helpt bij het onderhouden van een gezonde levensstijl? Dan is Vinyasa Yoga helemaal jouw ding.
Ben je op zoek naar een langzame yogastijl waarbij jouw lichaam en geest helemaal tot rust kunnen komen en je het bindweefsel en de gewrichten versoepelt? Dan is Yin Yoga iets voor jou.

Hieronder ontdek je meer over het verschil tussen Vinyasa en Yin Yoga.

🤸🏻‍♀️ Wat is Vinyasa Yoga?

Vinyasa Yoga is mijn persoonlijke favoriet! Het is een dynamische yogastijl doordat de bewegingen elkaar opvolgen en gecombineerd worden met de beweging van de ademhaling. Hierdoor ervaar je een “flow-gevoel” op de mat. Omdat de houdingen op een sneller tempo uitgevoerd worden, verhoogd het ritme van je hartslag (= cardio-gevoel). ⁣Tijdens een Vinyasa Yogales werk je aan het ontwikkelen of opbouwen van fysieke kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en mobiliteit. Daarnaast versterkt het jouw lichaam en geest. ⁣

Vlaamse Yoga op YouTube

Oorsprong
Vinyasa stamt af van Ashtanga Yoga, wat tijdens de jaren 1920 ontstond in India. Het verschil zit hem in de vaste sets houdingen die Pattabi Jois voor ogen had bij Ashtanga Yoga.⁣ Er is geen vaste volgorde van houdingen in Vinyasa Yoga, waardoor er ruimte ontstaat voor creativiteit en nieuwe combinaties of opeenvolgingen van houdingen.

Betekenis
Het woord Vinyasa komt vanuit het Sanskriet en betekent ‘op een speciale manier’ (vi) ‘plaatsen’ (nyasa). Met andere woorden: “bewegen met bewustzijn“. ⁣

Doel
Het doel van Vinyasa Yoga is het ontwikkelen of opbouwen van kracht, lenigheid en mobiliteit. Daarnaast kan het helpen bij gewichtsverlies, omdat een yogales vrij uitdagend kunnen zijn en de hartslag verhoogt. Het laat je ook toe om harmonie te creëren tussen lichaam, geest en ziel.

Voordelen Vinyasa Yoga

 • Versterkt de romp
 • Beter kunnen omgaan met stress
 • Opbouwen van kracht
 • Gewichtsverlies (in combinatie met een gezonde levensstijl)
 • Verbeterde soepelheid en mobiliteit van het lichaam
 • Verlichting van fysieke klachten of pijntjes
 • Verbeterde lichaamspostuur
 • Vergroot de longinhoud
 • Verbeterd de gezondheid van het hart
 • Versterkt het immuunsysteem

🧘🏻‍♀️ Wat is Yin Yoga?

Yin Yoga is een passieve yogavorm waarbij de houdingen gedurende een bepaalde tijd (minimum 3 minuten per houding) aangehouden worden. Yin Yoga is letterlijk overgave en ontspanning, waardoor je dieper verbindt met je innerlijke zelf en toelaat dat de geest helemaal tot rust komt. Dit noemen we een meditatieve staat van de geest.

De verschillende yogahoudingen zijn gericht op het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. Doordat de houdingen lange tijd aangehouden worden, bereik je de dieperliggende spieren in het lichaam. Dit laat toe van weerstand en spanningen (zowel fysiek als emotioneel) los te laten.

Reclined Twist in Yoga

De 3 principes van Yin Yoga

Vind jouw limiet.
Wanneer je mentaal en fysiek uitgedaagd wordt, maar toch in staat bent om balans en gemak te vinden.
Wees stil.
Stop met bewegen of friemelen zodra de pose is aangenomen, wat een diepgaandere en gerichtere oefening mogelijk maakt.
Houd de pose een tijdje vast.
Ervaar een diepere verkenning van elke pose en de sensaties die deze oproept.

Oorsprong
Yin Yoga is een traditionele praktijk in de Chinese cultuur. Het werd voor het eerst geleerd en onderwezen door Paulie Zink en maakte deel uit van het beoefenen van yin- en yang-stijlen. Als student van Zink ontdekte Paul Grilley dat deze yin-stijl zowel de geest, als het lichaam ten goede kwam. Hij startte zijn eigen praktijk in Californië waarin hij alleen Yin onderwees, maar de naam van zijn voormalige leraar aannam en het Taoïstische Yoga noemde.

Doel
Het doel van Yin Yoga is de energiebanen in de bindweefsels te stimuleren, de bloedstroom te bevorderen en meer ontspanning in het lichaam te creëren. Met deze yogastijl bereik je een meditatieve staat van de geest. Dit kan helpen om beter om te gaan met stress, maar ook dieper te verbinden met je innerlijke zelf.

Voordelen Yin Yoga

 • Verbeterde lenigheid
 • Verlichting van aanhoudende lichaamsklachten
 • Verminderde stress
 • Betere nachtrust
 • Verbeterde mobiliteit
 • Verminderd symptomen van stress, depressie, burn-out, angst,…
 • Sterkere spieren
 • Bewustwording van het “hier en nu”

Gratis Yoga op YouTube

Nu weet je meer over het verschil tussen Vinyasa en Yin Yoga. Ontdek zelf welke yogastijl bij jou past door mee te volgen met één van mijn yogalessen op YouTube. Je vindt nog vele andere leuke videos op mijn Kanaal, dus neem gerust een kijkje door te klikken op onderstaande thumbnails of deze link.

Vergeet je niet te abonneren op het YouTube kanaal van Zen With Debby. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwe videos en steun je gratis yoga op het internet (waarvoor dank 🥰).

Dit vind je misschien ook interessant.