Veelgestelde vragen over Yoga en Pilates

29 jun ,2024

In dit artikel vind je enkele veelgestelde vragen over Yoga en Pilates. Beide bewegingsvormen zijn meer en meer aan het opkomen, waardoor je misschien benieuwd bent naar de vele voordelen er van. Het verschil tussen yoga en pilates is vaak onduidelijk, maar persoonlijk vind ik het een kwestie van “luister naar de noden van jouw lichaam”. Uiteindelijk heeft elk van ons een andere reden om te beginnen met Yoga of Pilates. Voor de ene is het bv. een vorm van ontspanning, voor de andere een leuke fysieke uitdaging.

Na het lezen van onderstaand artikel heb je wellicht een idee van welke bewegingsvorm aansluit bij jouw noden en wensen. Twijfel je toch nog? Dan raad ik aan van mee te volgen met een Yogales, maar ook met een Pilatesles. Zo heb je een beter idee wat beide bewegingsvormen inhouden en welke bij jou past.

Wat is het verschil tussen Yoga en Pilates?

Pilates is gericht op het verstevigen van het lichaam en het verbeteren van de postuur. Zelfs de kleinste spier in het lichaam zal liefde krijgen dankzij allerlei leuke houdingen op de mat of een reformer. De bewegingen worden gecontroleerd en bewust uitgevoerd, waardoor er een diepe verbinding tussen het lichaam en de geest ontstaat. Pilates is ideaal voor zij die op zoek zijn naar een leuke Total Body Workout.

Yoga is gericht op het verbinden van lichaam, geest en ziel. De houdingen en ademhaling worden gecombineerd, waardoor je in een soort van meditatieve staat terecht komt. Door je aandacht volledig in het ‘hier en nu’ te houden, kom je dieper in verbinding met de sensaties binnenin jezelf. Yoga is een fijne bewegingsvorm voor zij die op zoek zijn naar een vorm van ontspanning of het verlichten van fysieke- of mentale klachten. LEES MEER

Wat zijn enkele voordelen van Pilates en Yoga?

  • diepere verbinding tussen lichaam en geest
  • stressvermindering
  • verlichten van lichaamsklachten
  • verbeterde nachtrust
  • betere postuur
  • verbeterde bloedsomloop
  • meer zelfvertrouwen
  • verbeterde mobiliteit en flexibiliteit
  • verminderde negatieve gevoelens en gedachten
  • een zelfzorg moment voor jezelf

“Is het voldoende om 1 keer per week Yoga of Pilates te beoefenen?”

Dit hangt af of je daarnaast een andere bewegingsvorm beoefent. Als Yoga of Pilates jouw enige vorm van actieve beweging is, moet ik jammer genoeg meedelen dat dit niet voldoende is om resultaat te boeken. Eén keer per week sporten of ontspannen is jammer genoeg te weinig om het effect ervan te mogen ervaren.

“Verlies je gewicht met Yoga?”

Je hebt actieve yogastijlen, zoals Ashtanga, Bikram en Vinyasa Yoga. Hiermee kan je zeker gewicht verliezen, op voorwaarde dat je jouw yogabeoefening combineert met een gezonde levensstijl (of hoe ik het noem: een gebalanceerde levensstijl). Zelf promoot ik Yoga niet als een vorm van gewichtsverlies, omdat ik vind dat het niet aansluit bij de essentie van Yoga.

Plow Pose yoga

“Is Pilates ideaal voor het verstevigen van de core?”

Ja, zeker! Pilates is gericht op het verstevigen van de romp en het verbeteren van de postuur. De houdingen worden gecontroleerd uitgevoerd waardoor elke spier extra liefde en aandacht krijgt. Naast het verstevigen van de core heeft Pilates vele andere voordelen, zoals een diepere verbinding tussen lichaam en geest, verminderde lichaamsklachten, verbeterde houding, betere bloedsomloop, enz.

“Welke bewegingsvorm past het best bij mij, Yoga of Pilates?”

Dat hangt er van af. Als jouw voorkeur uitgaat naar een fysieke uitdaging, is Pilates iets voor jou. Zoek je eerder mentale rust, innerlijke balans en stressvermindering? Dan moet je Yoga zeker een kans geven. Hier is waarom: bepaalde yogastijlen bevatten, naast mentale rust, ook een fysieke uitdaging. Bijna elke yogales wordt afgesloten met een ontspanningsmoment, denk aan meditatie, Savasana of een bodyscan.

“Hoe word ik zo lenig als jou?”

Deze vraag hoor ik regelmatig. Het is fijn om complimenten te krijgen op wat mijn lichaam bereikt heeft, maar mensen staan er (onbewust) niet bij stil dat ik dagelijks Yoga en/ of Pilates beoefen. Lenigheid is niet het einddoel van Yoga of Pilates, maar het is wel een leuk extraatje. Een soepeler lichaam voelt gewoon fijner aan in vergelijking met het dagelijks ervaren van pijntjes en stijfheden.

“Lenig worden” vraagt veel oefenen en vooral véél geduld. Jezelf forceren in een houding heeft totaal geen zin. Respect en zachtheid voor je lichaam en dankbaar zijn voor wat het allemaal kan is de boodschap. Daarnaast is elk lichaam ook anders en deel ik mijn medemens mee dat ze zich daarom niet mogen vergelijken met een ander. Iedereen zal dus een andere ervaring hebben in zijn of haar Yoga- en Pilates journey.

“Wat is het verschil tussen Pilates en POP Pilates?”

Klassieke Pilates is ontstaan in 1883 door Joseph Pilates. De focus ligt op het creëren van een sterk en stabiel lichaamscentrum. De verschillende houdingen worden op een matje of reformer toestellen uitgevoerd. Tijdens een pilatesles verbinden we de geest met het lichaam door ons te focussen op de bewegingen in het lichaam. Dit is voordelig voor jouw fysieke en mentale gezondheid.

POP Pilates is een leuke twist op Klassieke Pilates, opgericht door Cassey Ho van Blogilates. De klassieke en gemoderniseerde Pilateshoudingen worden uitgevoerd op de beat van pop-muziek, waardoor je een “dans op de mat-gevoel” ervaart. Elke spier in het lichaam wordt verwend met allerlei leuke bewegingen en transities. Deze bewegingsstijl is ideaal als jouw voorkeur naar een stevige total body workout gaat.

Veelgestelde vragen over Yoga en Pilates

“Welke yogastijl is geschikt voor mij?”

Deze vraag kan alleen jij beantwoorden, lieve lezer. Mijn vraag aan jou is: “Ben je op zoek naar iets rustigs, of mag het wat actiever?”. Als je op zoek bent naar een rustige vorm van Yoga, raad ik jou Restorative of Yin Yoga aan. Verkies je iets actiefs? Ga op zoek naar Vinyasa, Hatha of Ashtanga Yoga. Je hebt ook Bikram Yoga, maar dan moet je goed tegen extreme warmte kunnen. Hieronder deel ik 3 van mijn favoriete yogastijlen.

Restorative Yoga is een zeer ontspannende en rustige yogastijl. Er wordt gebruik gemaakt van yogaprops zoals kussens, bolsters, yogablok, dekentje, … Zolang het maar comfort en zachtheid kan verwelkomen. Tijdens een Restorative yogales komt het lichaam volledig tot rust. De zachte houdingen worden langer aangehouden en het lichaam wordt ondersteund met allerlei yogaprops. Ideaal voor wanneer het lichaam snakt naar een moment van vertragen en wegzakken in het moment.

Yin Yoga is een rustige en meditatieve vorm van Yoga. De houdingen worden voorzichtig aangenomen, zonder het lichaam te forceren. Deze worden minstens 3 minuten aangehouden zodat je helemaal tot rust kan komen, maar ook een diep gevoel van loslaten verwelkomt. De ademhaling verloopt rustig, terwijl de houdingen op een comfortabele manier aanhouden wordt. Door het dieper verbinden met de ademhaling komt het lichaam in een meditatieve staat, wat voordelig is op jouw mentale en emotionele welzijn.
Het verplaatsen in en uit een yogahouding verloopt rustig en met volle bewustwording.

Persoonlijk vind ik dit een hele fijne yogastijl wanneer mijn lichaam snakt naar iets rustigs en ontspannend. Vroeger vond ik Yin Yoga verschrikkelijk, maar sinds enkele jaren ben ik fan! Het aanhouden van de houdingen brengt me dieper in verbinding met mijn lichaam en de effecten van de houding zelf.

Vinyasa Yoga is ideaal voor het ontwikkelen van lichaamskracht, soepelheid en uithoudingsvermogen. Het is een actieve en dynamische yogastijl. De houdingen worden op een dynamisch tempo uitgevoerd en in combinatie met de ademhaling. Dit noemen we ook wel ‘flow yoga’. Een vinyasa yogales bestaat o.a. uit de Zonnegroet, Vinyasa Flow en Savasana. Elke les is anders doordat er geen vaste volgorde of routine van houdingen is. Hierdoor heeft de Yoga Instructor ruimte voor creativiteit en het aanbieden van een uitdagende, maar ontspannende yogales. De relaxatie aan het eind van elke yogales zorgt voor een totale ontspanning van lichaam, geest en ziel.

Vinyasa Yoga is mijn absolute favoriet van alle yogastijlen. De variatie in houdingen en de ruimte voor afwisseling vind ik belangrijk. Het combineren van de ademhaling en bewegingen brengt mijn aandacht volledig in het ‘nu’ zodat ik helemaal in mijn yogabubbel verdwijn en tot rust kan komen. Tenslotte vind ik het fantastisch om te zien hoe mijn lichaam evolueert en mij in de gekste houdingen begeleid. Vinyasa Yoga heeft mij letterlijk uit mijn comfort zone gebracht en I love it!

Ik ben niet sportief. Kan ik Yoga of Pilates doen?

Natuurlijk kan je aan Yoga of Pilates doen wanneer je niet sportief bent! Het fijne aan Pilates en Yoga is dat ze toegankelijk zijn voor iedereen. In de meeste studios en lessen worden er opties van houdingen voorzien, zodat je als beginner kan aansluiten. Ik deel ook altijd aan mijn studenten mee dat ze rust mogen inlassen wanneer hun lichaam hier om vraagt. Uiteindelijk ken jij jouw lichaam het beste en is het niet de bedoeling dat je jezelf gaat forceren om mij/ jouw Instructor te plezieren. Naarmate je vaker op de mat stapt zal je vordering boeken in jouw pilates workouts of yogalessen. Wees dus lief voor jezelf en jouw journey.


Zo, nu heb ik enkele van de veelgestelde vragen over Yoga en Pilates beantwoord, maar misschien heb je zelf nog andere vragen die je graag zou stellen? Stuur gerust een bericht via Instagram @zenwithdebby.

Op zoek naar Nederlandse Yoga op YouTube? Ontdek het yogakanaal van Zen With Debby en geniet van een wekelijks zelfzorg moment bovenop de mat.

Abonneer je en sluit je aan bij meer dan 9400 yogis. Zo steun je niet alleen gratis Yoga en Pilates op het internet, maar word je ook als eerste op de hoogte gebracht van alle nieuwe videos. Heb je zelf suggesties? Laat het me zeker weten!