Wat is mindfulness?

23 mei ,2023

Wat is mindfulness en wat zijn de voordelen? Steeds vaker hoor je de term ‘mindfulness’ of ‘mindful living’ terugkomen, maar je hebt totaal geen idee van wat dit betekend of inhoudt. Daarom vertel ik jou vandaag meer over mindfulness, zodat je een beter beeld krijgt van wat het is en hoe het werkt.

Wat is mindfulness?

De letterlijke vertaling is ‘opmerkzaamheid’, of ‘het aandachtig aanwezig zijn in het hier en nu, zonder te (ver)oordelen’. Mindfulness houdt in dat je terugkeert naar je ware ik en dieper in verbinding komt met jouw lichaam, gedachten en gevoelens.

Het dagelijkse leven brengt veel chaos en stress met zich mee. We zijn non-stop bezig met van alles en nog wat en functioneren hierdoor op de automatische piloot. Denk maar aan scrollen op Social Media, rijden van plaats A naar plaats B, of het huishouden. We zijn bezig met iets, maar in onze gedachten zijn we ergens anders mee bezig. Herkenbaar? Je bent echt niet alleen hoor! Onze maatschappij stimuleert (prestatie)druk en een eindeloze to-do-list, maar hecht weinig – tot geen – belang aan mindfulness.

– Mindfulness is ook zelfzorg.

Wanneer heb jij voor de laatste keer op de pauzeknop geduwd en een moment voor jezelf genomen? Persoonlijk las ik dagelijks een moment van zelfzorg in, puur omdat ik dit nodig heb voor mezelf. Ik moet even kunnen pauzeren en ademhalen, anders ga ik ver over mijn limieten en zal mijn welzijn en omgeving er van afzien. Voor mij bestaat zelfzorg uit Yoga, sporten, mediteren, bakken, een knuffelsessie met mijn katten (een spinnende kat is zo ontspannend!), een ontspannend bad nemen of mijn favoriete serie kijken. Bij het merendeel van deze activiteiten zet ik mijn gsm even op “niet storen” zodat ik niet afgeleid wordt en mijn aandacht volledig op het moment zelf kan richten.

Op de pauzeknop duwen is een onderdeel van mindfulness. Maar het is ook het leren herkennen van bepaalde signalen dat je lichaam je aangeeft. Zo kan je bepaalde gevoelens sneller herkennen en plaatsen alvorens ze de kans hebben van jouw leven te beïnvloeden.

– Mindfulness in het dagelijkse leven.

Mindfulness is 100% aanwezig zijn in het hier en nu, ook wanneer we bezig zijn met dagdagelijkse handelingen. Het betekend dat we de kleine dingen in het leven beter leren appreciëren, maar ook beter voor onszelf gaan zorgen. Door jouw dagelijkse handelingen met aandacht uit te voeren, ontdek je nieuwigheden dat je voordien nooit opmerkte. Je geraakt daarnaast (nog) dieper in voeling met je ware ik en het gevoel binnenin, waardoor je jezelf gemakkelijker op de eerste plaats zal zetten.

Mindfulness kan altijd en overal toegepast worden. Natuurlijk vraagt het oefening, tijd en geduld, maar op termijn zal je ervaren hoe het allemaal meer vanzelf gaat. Dankzij de tools en tips dat je meekrijgt uit Mindfulness Coaching bij Zen With Debby kan je sneller ingrijpen wanneer het leven of jouw gevoelens je uitdagen.

Wat zijn de voordelen van mindfulness?

 • Bewuster leven in het ‘nu’.
 • Verlichting van chronische lichamelijke klachten.
 • Vermindert stress en spanningen.
 • Verbeterde focus en concentratie.
 • Verdraagzamer zijn met jezelf en jouw medemens.
 • Het verleden beter kunnen accepteren en loslaten.
 • Betere nachtrust.
 • Meer zelfvertrouwen.
 • Beter leren omgaan met uitdagende/ vervelende situaties.
 • Jezelf op de eerste plaats durven zetten.
 • Een diepere verbinding met jezelf.
 • … en nog veel meer. Ontdek het zelf door een mindfulness sessie bij Zen With Debby vast te leggen!

Mindfulness Coaching in Meise
bij Zen With Debby

Start jouw reis naar een mindful en zachter leven.

Ben je klaar om te starten met Mindfulness Coaching, maar zit je met enkele vragen of had je graag meer informatie ontvangen omtrent de werking van de sessies?
Klik op onderstaande knop om ons te contacteren. Zen With Debby neemt zo snel mogelijk contact op met jou! Ik kijk er alvast naar uit om jou te mogen begeleiden doorheen jouw reis naar zelfzorg.

Dit vind je misschien ook interessant:

Love, Debby
Volg ons op Instagram x Facebook x YouTube