Manieren om stress te verminderen

21 feb ,2024

Ben je op zoek naar manieren om stress te verminderen, maar heb je geen idee hoe je daar aan begint? In dit artikel ontdek je meer over de belangrijkste oorzaken van stress, maar ook enkele oefeningen om ermee om te gaan.

Eerst nemen we een kijkje naar de signalen van stress en waar het vandaan komt. Wat zorgt er allemaal voor dat jouw innerlijke wereld uit balans geraakt?

Er zijn 2 soorten stress: gezonde en ongezonde stress.

Gezonde (acute) stress herken je aan het ‘spannende gevoel’ in de buikregio. Je lichaam maakt adrenaline aan waardoor je op scherp staat om zo goed mogelijk te functioneren. Denk aan een belangrijke presentatie, een (eind)examen, of een speciaal gebeuren zoals een verhuis, vakantie of belangrijke gelegenheid.

Ongezonde (chronische) stress is iets wat we op dagelijkse basis ervaren door bv. druk op het werk, trauma’s, een verlies, financiën, tijdlimieten en dergelijke. Je lichaam leeft in een fase van “vluchten of vechten”, waardoor je een constante onrust ervaart. Je voelt dat je niet goed in jouw vel zit en ervaart allerlei fysieke-, maar ook emotionele- en mentale klachten.

Wat is de oorzaak van stress?

Stress heeft allerlei oorzaken en uit zich op verschillende manieren. De ene persoon ervaart meer fysieke klachten, terwijl een ander kampt met oververmoeidheid en een lage motivatie. Na onderstaand overzicht geef ik enkele manieren om stress te verminderen mee.

De druk van de maatschappij
Onze maatschappij verwacht dat we altijd presteren en klaar staan om in actie te schieten. We rushen van de ene naar de andere taak, waardoor ons lichaam in een constante fase van stress terecht komt. We drukken ook zelden tot nooit op de pauzeknop, waardoor ons lichaam geen kans heeft om te rusten en te resetten. We zijn precies bang om even te pauzeren doordat onze maatschappij zo druk en chaotisch verloopt.

Onzekerheid
Onzekerheid zorgt er voor dat je innerlijke onrust ervaart en alles steeds in vraag stelt. Je twijfelt aan jezelf, twijfelt alvorens actie te ondernemen, ervaart angstgevoelens, of je durft niet onder de mensen te komen.

Gevoelens van onzekerheid worden veroorzaakt door een negatieve ervaring uit het verleden. Iemand heeft jouw zelfvertrouwen gekraakt, waardoor je twijfelt aan jouw eigenwaarde en alles wat met jouw leven te maken heeft.

Jeugdtrauma’s
Misschien heb je, net zoals ik, een moeilijke jeugd gehad waar je tot op heden van afziet. Als kind hebben we totaal geen besef van wat de gevolgen zijn op onze toekomst, maar als volwassene dragen we ons verleden met ons mee. Een slechte ervaring bv. thuis of op school kan er voor zorgen dat je dagelijks onrust en stress ervaart, je onzeker voelt, twijfelt aan jezelf en regelmatig afziet van depressieve gedachten of gevoelens.

Psychologische stress
Misschien ga je momenteel door een moeilijke fase in jouw leven en vind je het moeilijk om innerlijke rust te vinden? Je hebt het gevoel dat je uitgeblust en futloos bent, waardoor je prikkelbaarder bent en sneller geïrriteerd geraakt. Je ervaart een gevoel van constante stress waardoor de kwaliteit van jouw leven vermindert.

Burn-out en depressies zijn één van de meest voorkomende vormen van psychologische stress en komen vaker voor in onze huidige maatschappij. Mindfulness en meditatie kunnen hierbij helpen, zodat de symptomen verlicht kunnen worden en de kwaliteit van jouw leven verbetert.

Manieren om stress te verminderen

Symptomen Stress:

trillend ooglid
concentratiestoornis
opgeblazen buik
aanhoudende vermoeidheid
depressieve gevoelens en gedachten
slapeloze nachten
hartkloppingen
innerlijke onrust
snel geïrriteerd zijn
laag energiepeil
fysieke klachten zoals lage rugpijn of pijnlijke schouders
eetstoornissen
en nog veel meer…

Manieren om stress te verminderen

Hieronder ontdek je 3 manieren om stress te verminderen. Je kan deze anti-stress oefeningen op regelmatige basis toepassen om zo meer innerlijke balans te creëren.

Anti-stress oefeningen

Yoga:
Yoga is een ideale manier om stress te verminderen en innerlijke rust op te zoeken. Door het combineren van de ademhaling met allerlei yogahoudingen kom je in een fase van rust waardoor alle spanningen van je kunnen afvloeien. Elke yogales eindigt met een relaxatieoefening waarbij het lichaam volledig tot ontspanning komt.

Mindfulness oefeningen:
1) Ademhalingsoefening
Breng jouw bewustzijn mee naar de beweging van jouw huidige ademhaling. Sluit hierbij de ogen zodat de aandacht volledig naar binnen toekeert. Misschien plaats je de handen graag bovenop de buik om dieper in verbinding te komen met de beweging van de huidige ademhaling.
Begin de ademhaling te sturen door bv. een 3-tal tellen in te ademen, de ademhaling een 3-tal tellen op te houden en nadien een 3-tal tellen uit te ademen. Deze 3 deel ademhalingstechniek kan je letterlijk overal en op elk moment toepassen. Het laat toe van jezelf even te resetten wanneer het leven wat hectisch aanvoelt.

2) Bewust wandelen
Trek naar buiten voor een wandeling in de natuur. Breng hierbij jouw aandacht naar het gevoel van de lucht op jouw huid, de wind door jouw haren en de warmte van de zonnestralen.
Breng jouw aandacht mee naar het gevoel van de ondergrond onder jouw voeten. Is deze zacht of hard? Hoor je misschien jouw eigen voetstappen?
Observeer je de geluiden rondom je heen. Wat hoor je allemaal? Zijn deze geluiden ver of dichtbij?
Als laatste observeer je de omgeving. Wat zie je allemaal rondom je heen?
Eindig met het nemen van een hele diepe in- en uitademing. Ervaar het gevoel van innerlijke rust en geniet!

3) Gewoon zijn
Soms moeten we gewoon even genieten van niets doen.
Zoek een comfortabel en rustig plekje uit waar je je kan neerzetten of neerleggen. Laat toe dat de gedachten naar de achtergrond verdwijnen en richt de aandacht naar de beweging van jouw ademhaling. Laat deze op een rustig tempo verlopen en geniet van het huidige moment. Wanneer de gedachten neigen af te dwalen, keer je vriendelijk terug naar het “nu” en jouw ademhaling.

Lichaamsbeweging:

Naast bovenstaande manieren om stress te verminderen, is sporten of bewegen het beste wat er is. Door te bewegen activeer je jouw gelukshormoon, waardoor je beter kan omgaan met stress en negatieve energieën. Na het sporten voel je je voldaan en energieker, alsof je de hele wereld aankan.

Kies een bewegingsvorm die aansluit bij jouw wensen en noden. Deze zal je langer volhouden dan wanneer je gelijk welke sport probeert. Ga op zoek naar leuke groepslessen of een fitnesscentra in jouw buurt. Je kan zoeken naar een persoonlijke begeleiding op maat of een doelgerichte workout op het internet.

Meditatie:

Bij meditatie laat je de wereld verder draaien terwijl je op de denkbeeldige pauzeknop duwt en je geest tot rust laat komen. Door je te richten op de beweging van de ademhaling en het loslaten van de huidige gedachten kom je in een fase van diepe ontspanning.

Een meditatie hoeft helemaal niet lang te duren. 5 minuten is al voldoende om het effect ervan te ervaren. Hieronder vind je onze Begeleidende Meditaties terug. Start jouw reis naar innerlijke rust en ervaar het positieve effect van meditatie op jouw lichaam en geest.

14 Day Guided Meditation Program by Zen With Debby

Ontdek onze Begeleidende Meditaties
en start vandaag jouw reis naar zelfzorg.

Dit vind je misschien ook interessant:

Zo, nu weet je enkele manieren om stress te verminderen. Welke oefeningen ga jij toepassen op jezelf en jouw leven?

Wat is Mindfulness Coaching?
Yoga voor nek en schouders
Hoe ik startte met Yoga en Pilates
Wat is POP Pilates?
Nederlandse Yogalessen op YouTube