Yoga oefeningen bij lage rugpijn

21 dec ,2023

Op zoek naar yoga oefeningen bij lage rugpijn? Zen With Debby has got your back – letterlijk. Ontdek enkele zachte houdingen om klachten in de onderrug te verminderen en verbeter de kwaliteit van jouw leven.

In één van mijn vorige blogposts deelde ik mee hoe rugpijn één van de meest voorkomende lichaamsklachten ter wereld is. Minstens 80% van de wereldbevolking ervaart regelmatig tot dagelijks klachten in de lage rug. Dit beïnvloedt uiteraard onze levenskwaliteit, maar ook onze mentale gezondheid ziet er van af. Daarom is het belangrijk om ten aller tijden lief te zijn met jezelf en jouw lichaam.

Rusten, of blijven bewegen?

Dokters raden in de meeste gevallen aan van zoveel mogelijk rust in te lassen wanneer je pijn ervaart, maar dit verergert eigenlijk de situatie. In beweging blijven is belangrijk, want anders verstijven de spieren in het lichaam en resulteert dit in nog meer pijn en spanningen. Uiteraard is het belangrijk van goed naar jouw lichaam te luisteren en niet te overdrijven met het uitvoeren van bewegingen.

Kamp je met chronische rugklachten? Wees dan extra voorzichtig met de bewegingen en soort activiteiten dat je uitvoert. Yoga en Pilates zijn toegankelijke bewegingsvormen en bieden op termijn verlichting van klachten.

Ik ontvang regelmatig klanten met allerlei soorten rugklachten en merk dat ze voordeel halen uit hun wekelijks momentje bovenop de mat, ook zij met chronische klachten. Mijn klanten bevestigen keer op keer dat beweging veel voordeliger is op hun lichaam, dan wanneer ze ‘verplicht moeten rusten’ van hun huisarts.

Wat kan je doen om lage rugpijn te verlichten?

Neem een warm bad of een warme douche.
Gebruik een waterkruik of warmte patch.
Yoga oefeningen bij lage rugpijn.
Blijf in (zachte) beweging. Ga bv. even wandelen.
Masseer de onderrug.
Let op jouw (zit)houding en probeer zo min mogelijk de onderrug te belasten.
Hef geen zware zaken.
Verstevig de spieren in de rug en romp.

Yoga oefeningen bij lage rugpijn

In onderstaande video ontdek je enkele yoga oefeningen bij lage rugpijn. Deze yogales is gericht op het verlichten van spanningen, maar ook op het verstevigen van de onderrug. Je hebt niets nodig om mee te volgen, maar kan altijd gebruik maken van een yogablok, dekentje of kussen.

⚠️ Ook belangrijk: Voelt een bepaalde houding niet goed aan? Las een moment van rust in of verplaats je naar Child’s Pose. Jezelf nooit forceren in een bepaalde houding!

Dit vind je misschien ook interessant: