Yoga helpt bij PDS

11 apr ,2023

Wist je dat Yoga helpt bij PDS (= Prikkelbare Darm Syndroom)? PDS is een vervelende chronische aandoening in de darmen en buikstreek die eigenlijk moeilijk te genezen is. Je kan de klachten wel verlichten door aangepaste voeding en regelmatig te bewegen, maar het zal jammer genoeg nooit echt verdwijnen. Daarnaast is het belangrijk van ten aller tijden lief te zijn voor en met jezelf en jouw lichaam, want stress is één van de grootste triggers voor verstoorde darmen.

Je kan jouw voeding wel aanpassen, maar ook beweging is van uiterste belang. Yoga helpt bij PDS en het verminderen van klachten, en biedt daarnaast ontspanning en (innerlijke) rust.

Yoga helpt bij PDS

Mijn ervaring met PDS

Als tiener zat ik minstens 1x per maand bij de dokter vanwege aanhoudende of terugkerende maag- en darmklachten. Daarnaast kampte ik ook met reflux. Geen ideale combinatie dus! Mijn buik was constant opgeblazen, ik voelde me energieloos, ervaarde last en pijn bij het consumeren van voeding en had een heel onregelmatige stoelgang.

Er werd weinig tot geen onderzoek gedaan naar mijn terugkerende klachten, waardoor ik steeds te horen kreeg dat ik een maagontsteking had en ‘gewoon’ medicatie moest nemen. Deze medicatie hielp tijdelijk, maar nadien keerden de symptomen terug en mocht ik weer naar de dokter lopen. Deze vicieuze cirkel hield jarenlang aan, zonder enige verbetering van mijn lichaamsklachten. Mijn levensstijl was op dat moment niet bepaald gezond, wat de toestand natuurlijk erger maakte.

Ongeveer 10 jaar geleden kwam ik terecht bij mijn huidige huisarts die deze terugkerende “maagontstekingen” vreemd vond en voorstelde om me verder te laten onderzoeken. Ik ging naar het AZ voor een check-up aan mijn maag en darmen. Laat ik je vertellen, dit was geen prettige ervaring! Maar ik ben blij dat ik nadien te weten kwam wat er effectief mis was/ is met mijn lichaam: ik had reflux en een ontsteking aan de maagwand, gecombineerd met het Prikkelbare Darm Syndroom. Hiervoor kreeg ik Pantomed 40 mg. voorgeschreven, iets wat ik waarschijnlijk levenslang moest innemen.

Pantomed deed niet wat de dokter verwachte, integendeel. Ik voelde me nog slechter dan voordien en durfde niet te eten, want alles veroorzaakte pijn (ook de toegelaten voedingsmiddelen). Mijn huisarts raadde me aan van te stoppen met Pantomed en “te leren leven met PDS”.

Hoe Yoga helpt bij PDS

De klachten van PDS zijn dagelijks aanwezig, maar ik zie er niet altijd van af. Sommige dagen zijn natuurlijk intens, zeker wanneer ik stress ervaar, slecht geslapen heb, ziek ben, of bepaalde voedingsmiddelen geconsumeerd heb.

Doorheen de jaren heb ik ondervonden dat Yoga helpt bij PDS en het verlichten van klachten zoals een opgeblazen buik, rommelende darmen en verlaagde energie. Twist houdingen doen bijvoorbeeld wonderen voor mijn lichaam!

Yoga is een ideale manier om tot rust te komen en stress te verlichten (reminder: stress is een trigger voor PDS). Hierdoor breng je jouw lichaam en geest tot rust en kunnen spanningen in het buikgebied verminderd worden. Yoga draagt ook bij aan een betere spijsvertering.

Ontdek Yogalessen bij Zen With Debby

LOGO

Ben je benieuwd hoe Yoga helpt bij PDS en het verlichten van jouw klachten? Volg mee met de Yogalessen van Zen With Debby in Meise en Opwijk en biedt verlichting aan jouw lichaam en geest. Ervaar de vele voordelen van de yogahoudingen op jouw lichaam en las een uurtje van zelfzorg in. Reserveer jouw les door op de roze knop rechtsonderdaan deze pagina te klikken.

Of volg mee met één van mijn Yoga videos op YouTube: @ZenWithDebby.

Dit vind je misschien ook interessant:

Love, Debby